Aşırı sıcak bir ortamda vücudun ısısını sabit tutmak için gösterdiği çaba olarak tanımlayabileceğimiz ” ısı stresi ” kalp damar sistemini yorarak işyeri çalışanlarında sıcak çarpması, sıcak bitkinliği, sıcak döküntüleri ve ısı kramplarına neden olabilir.

Aşırı ısıya maruz kalan işçilerde meslek hastalıklarının yanı sıra yaralanmalar da oluşabilir. Aşırı ısı avuç içlerinin terlemesine, koruyucu gözlüklerin buğulanmasına ve baş dönmesi neden olarak kazaların ve işçilerin yaralanma riskini artırabilir. Ayrıca, sıcak yüzeyler veya buhar ile kazara temas sonucu yanıklar meydana gelebilir.

Isı stresi riski açık alanlarda çalışan inşaat işçileri, çiftçiler veya itfaiye, fırın işçileri, madenciler, kazan dairesi işçileri, fabrika işçileri ve diğerleri gibi sıcak ortamlarda çalışan işçilerde artmaktadır. Ayrıca 65 yaşından büyük olanlar, kilolu, kalp hastalığı veya yüksek tansiyonu olanlar ya da aşırı ısıdan etkilenebilir ilaçları kullananlarda ısı stresi riski artmaktadır.

İşyerlerinde ısı stresinin önlenmesi önemlidir. İşçilere ısı stresinin kendi sağlığını ve güvenliğini nasıl etkilediği ve nasıl önlenebileceği konusunda işverenler tarafından eğitim verilmelidir.

Isı stresinin belirtileri:

Koordinasyon kaybı Kafa karışıklığı, halüsinasyon, baş dönmesi, Zonklayıcı baş ağrısı, koma, Hızlı kalp atışı, Aşırı terleme, Aşırı zayıflık veya yorgunluk
Bulantı, kusma, Soluk veya kızarmış cilt, Sinirlilik, Işık görme, sersemlik, Bayılma, Kas krampları, Kas ağrısı ya da genellikle karın, kollar, ya da bacaklarda spazmlar, İsilik

Soğutulmuş atölye ve imalathanelerde ısı stresinin önüne geçilebilir ve iş kazalarına karşı tedbir alınabilir.