Evaporatif Sulu Hava Soğutucular (Sulu Klima) Nedir? İşte Bilmeniz Gereken Her Şey

 

Isıyı yenmenin bir yolunu mu arıyorsunuz? Evinizde merkezi bir klima sistemi yoksa veya varsa ancak daha çevre dostu veya uygun fiyatlı seçenekler araştırıyorsanız, evaporatif soğutucuların sizin için uygun olup olmadığını merak ediyor olabilirsiniz.


Evaporatif soğutucuların nasıl çalıştığını anlamak, ürünün evinizde, atölyenize, kafenizde, iş yerinizde iyi çalışıp çalışmayacağını anlamanın çok önemli bir parçasıdır. Evaporatif soğutma konusunda yeniyseniz öğrenecek çok şey var. Evaporatif soğutucuların nasıl çalıştığı ve bunlardan birine yatırım yapıp yapmamaya nasıl karar vereceğiniz hakkında bilmeniz gereken her şey burada.

 

Evaporatif Sulu Hava Soğutucular (Sulu Klimalar) Nedir?

Evaporatif hava soğutucuları; sulu klima, çöl kliması, iran tipi klima, ayaklı klima, portatif klima, seyyar klima, mobil klima, açık alan kliması olarak da bilinen hava sıcaklıklarını soğutmak için buharlaşmanın gücünü kullanarak çalışan bir klima türüdür. Su buharlaştığında sıvıdan gaza dönüşür. Bunu yaparken, en yüksek enerjili parçacıklar önce suyu terk eder ve bu da sıcaklıkta bir düşüşe neden olur. Bu nedenle, sıcak bir günde alnınıza nemli bir bez koymak iyi hissettirir.("aslında su buharlaştıkça başınızın sıcaklığını düşürmeye yardımcı olur.")

Evinizin havası söz konusu olduğunda, evaporatif soğutma işlemi için aynı bilimsel ilkeler geçerlidir. Kuru bir ortamda, basit buharlaşma süreci havanın sıcaklığını düşürmeye yardımcı olabilir. Sıcak bir yaz gününde daha serin hissetmek için etrafınızdaki havayı buğuladıysanız, bunu kendiniz de hissetmiş olabilirsiniz. Evaporatif bir klima da aynı şekilde çalışır.

 

Evaporatif Soğutucular Nasıl Çalışır?

Evaporatif bir soğutma sistemi, temel olarak buharlaşmayı alır ve evinizdeki havanın sıcaklığını verimli bir şekilde düşürmek için otomatik hale getirir. Genel olarak, makine bir fan, kalın bir ped, bir su deposundan oluşur. Fan, kuru ve sıcak havayı makinenin içine ve soğutucu pedlerin üzerinden çeker. Bu pedler cihazın arkasında ve yanındadır. ve yarıca kalın ve bir çok katmana sahiptirler. Sıcak hava pedlerden geçerken, yüzeydeki su molekülleri buharlaşır ve bu da hava sıcaklığının düşmesine neden olur. Soğutucunun içinde - genellikle 20 dereceye kadar düşer. Fan daha sonra o soğuk havayı odanıza üfler, böylece sıcak bir günde soğuğun tadını çıkarabilirsiniz.


Evaporatif soğutucular, içlerinde yerleşik başka faydalı parçalara da sahip olabilir. Birçoğu, alerjenleri azaltarak ve küf oluşumunu en aza indirerek hava kalitesini iyileştirmek için tasarlanmış hava filtreleri ve pedler kullanır. Alerjisi veya diğer solunum sorunları olan herkes için önemli bir husustur. Bazı modeller, fanın odaya üflediği havayı daha da soğutmak için bir buz torbası ekleme seçeneği sunar. Değişken fan hızları, salınım işlevleri ve uzaktan kumanda da kullanışlı özelliklerdir.

 

Evaporatif Soğutucuların Avantajları

Evaporatif soğutucuların geleneksel klimalara göre iki büyük avantajı vardır: enerji verimliliği ve sürdürülebilirlik. Her ikisi de evaporatif soğutucuların çalışması için çok daha az elektrik kullanmasından kaynaklanmaktadır; Sulu hava soğutucuları, standart bir klimadan yaklaşık on kat daha az watt elektrik kullanır. Bunun nedeni, genel olarak evaporatif soğutucuların yalnızca hava akışını soğutma pedi üzerinden çeken fanı çalıştırması gerektiğidir. Standart klima sistemleri öte yandan, sıvı soğutucu akışkanı daha küçük bir alana dağıtmak için bir kompresöre güvenir ve ardından ısıyı havadan çekmek için bir ısı eşanjörü boyunca hareket ettirir. Bu işlemin gerçekleştirilmesi için odaya soğuk hava gönderen fana ek olarak çok fazla elektrik gerektirir.


Evaporatif bir soğutucu ile daha az elektrik kullanmak, karbon ayak izinizi azaltmak ve aynı zamanda faturalarınızda daha az ödeme yapmak anlamına gelir. Ayrıca evaporatif soğutucuların sadece su kullandığı ve ozon tabakasına zararlı kimyasal soğutucular kullanmadığı da unutulmamalıdır.

 
 

Evaporatif Soğutucunuzdan En İyi Şekilde Yararlanmak İçin İpuçları

Evaporatif soğutucular standart klima ünitelerinden farklı çalıştığından , en verimli soğutmayı elde etmek için onları nasıl çalıştıracağınızı düşünmeniz gerekir. Mümkün olan en serin, en rahat hava için şu ipuçlarını deneyin:


Pencereleri açın

Soğuk havayı içeride tutmak için evinizi sıkıca kapalı tutmaya çalıştığınız standart A/C'nin aksine, evaporatif soğutucular sabit bir temiz hava akışı gerektirir. Cihazın yanındaki açık bir pencere, hızlı buharlaşma için kuru, sıcak havanın soğutucuya çekilmesini sağlar. Açık pencereler ayrıca, evinizin çok nemli hissetmemesi için soğutucudan gelen nemlendirilmiş hava akışının dışarı çıkmasına izin verir.


Su Kaynağını Yenileyin

Soğutucunuzu uzun süre kullanmayacaksanız, ıslak alanlarda küf ve küf oluşumunu önlemek için hazneyi boşaltıp temizlediğinizden emin olun. Bu, evaporatif soğutucunuzun iyi çalışmasını ve hava kalitenizin temiz kalmasını sağlayacaktır.


Soğutucunuzu Doğru Boyutlandırın

Satın almadan önce, soğutucunun kapladığı alanı kontrol ettiğinizden emin olun ve soğutucuyu uygun şekilde boyutlandırmak için odanızı ölçün. Çok geniş bir alan için birden fazla soğutucuya ihtiyacınız olabilir.


Buzlu Soğutma

Soğutucunuz, haznesine bu parçaları koyarak cihazınızın soğutma etkisini arttırabilirsiniz.

 

Portatif Evaporatif Soğutucu Seçimi

Taşınabilir bir evaporatif soğutucu, büyük bir yatırım yapmadan serinlemenin harika bir yoludur. Taşınabilir soğutucular, tam olarak ihtiyacınız olan yerde kolayca taşımak için tekerleklerle birlikte gelir. Bu cihazları, bir prize ulaşabildiğiniz sürece dışarıda da kullanabilirsiniz. Böylece, portatif evaporatif soğutucular, piknik, havuz partisi veya insanların serin bir esintiyi takdir edecekleri diğer herhangi bir açık hava toplantılar ve buluşmalar için serinlik sağlar. Ayrıca kuru yerlerde en iyi şekilde çalışırlar, ancak herhangi bir özel havalandırma (portatif klimalarda olduğu gibi ) veya nem birikmesi (iç mekan evaporatif soğutucuda olduğu gibi) konusunda endişelenmenize gerek yoktur.